AMSTERDAM - De politie heeft zaterdagavond vier Feyenoordfans aangehouden in verband met vernielingen bij een demonstratie en rellen in en om het terrein van stadion De Kuip.

Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. De politie verwacht meer arrestaties te verrichten, vooral ook na het bekijken van de beelden die zijn gemaakt van de ongeregeldheden.

Een groep van ongeveer 1000 supporters hield een 'mars van onvrede' over het bestuur en de directie van de voetbalclub. Een man of 50 probeerde het naast De Kuip staande Maasgebouw binnen te komen.

Zij vernielden de deur en het glas ernaast. Ook staken zij vuurwerk af. Op dat moment voelden politiemensen zich genoodzaakt om hun vuurwapen te trekken, maar zij hebben niet geschoten.

De politie wist dat de mars zou worden gehouden en had daarom een flink aantal eenheden op de been, aldus de woordvoerster. Daaronder waren de mobiele eenheid en de bereden brigade. Volgens de woordvoerster had de politie geen signalen ontvangen dat de demonstratie uit de hand zou lopen.

Korte actie

Feyenoord speelde zaterdagavond in De Kuip tegen De Graafschap. ''Het was een korte, geïsoleerde en gewelddadige actie'', zei algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord na afloop over de rellen. ''Getrokken pistolen in het stadion, het is verschrikkelijk. Zo ver mag het natuurlijk nooit komen.''

"Ik heb medewerkers van Feyenoord huilend op de trappen van het Maasgebouw zien zitten. Ik heb verschrikte supporters gezien. Supporters bij deze grote club mogen het oneens zijn met het beleid. Maar ze hebben niet het recht om het op deze manier te uiten. Wie doet nu zoiets, wie wil dat nou? We zijn zowel sportief als financieel op de goede weg."

"Ik hoop ook dat de officiële supportersvereniging van Feyenoord deze incidenten ten strengste afkeurt. Wij doen dat in elk geval wel en zullen met politie, justitie en gemeentebestuur gaan bekijken hoe we hiermee verder gaan.''

Supportersvereniging

De Feyenoordsupportersvereniging (FSV) heeft de ernstige rellen inderdaad scherp veroordeeld. ''Het is te bespottelijk voor woorden'', liet woordvoerder Eric van Dorp zondagochtend weten. ''Het is idioterie ten top. Natuurlijk nemen wij hier krachtig afstand van. Hier zijn grenzen schromelijk overschreden. Dit gaat vijf stappen te ver.''

Van Dorp is het met zijn onafhankelijke FSV, waarbij ruim 30.000 fans zijn aangesloten, al geruime tijd oneens met het beleid van het bestuur en de directie.

''Dat mag toch? Maar we blijven wel met elkaar in gesprek. Geweld lost niets op. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde. We willen dat Feyenoord financieel weer gezond wordt en dat de club weer gaat meedoen om de prijzen. Dat zul je echter nooit bereiken met dit soort verschrikkelijke acties. Dan gaat het helemaal nergens meer over.'' 

Aboutaleb

Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak duidelijke taal. ''Walging. Walgelijk gewoon. Ik heb er geen andere woorden voor.'' Aboutaleb had de rellen met boze fans van dichtbij meegemaakt. Hij was in het Maasgebouw op het moment dat tientallen supporters de hoofdingang wilden bestormen.

''Hulde voor de politie'', gaf Aboutaleb te kennen. ''Doordat we redelijk goed op de hoogte waren wat er misschien zou kunnen gebeuren, hadden we onze voorbereidingen getroffen. We waren daarom ook in het Maasgebouw aanwezig. Daardoor konden we ook snel optreden en waren er binnen en buiten voldoende agenten op de been.''

Rellen bij De Kuip