AMSTERDAM - Erwin L., die vorig jaar op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets heeft gegooid, wordt maximaal een jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Dat besloot de rechtbank vrijdag. L. is tijdens het uitspreken van het vonnis weggelopen.

Hij wilde het vonnis niet langer aanhoren nadat de rechtbank had gezegd hem als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen.  Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dat L. zouden worden opgenomen.

De rechtbank laat weten dat de man maximaal één jaar in het psychiatrisch ziekenhuis zal verblijven. L. wordt niet strafrechtelijk vervolgd omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is.

Beroep

L. kan niet leven met de beslissing van de rechtbank. Dat heeft zijn advocate Mariëlle van Essen gezegd. De advocate is blij dat haar cliënt geen tbs opgelegd heeft gekregen. ''Daar had ik bij deze rechtbank niet van opgekeken.''

L. wil in hoger beroep, ook al loopt hij dan het risico nog maanden in voorarrest te blijven. Bovendien kan de uitkomst zijn dat hij alsnog naar een kliniek moet.

Ontoerekeningsvatbaar

Dat L. volledig ontoerekeningsvatbaar is, daar is Van Essen het niet mee eens. ''Mogelijk is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank had hem kunnen veroordelen, hij heeft iets strafbaars gedaan.''

Door de feiten hem volledig niet aan te rekenen, heeft de rechtbank Erwin L. de maatregel van gedwongen opname kunnen opleggen.

De juridische term waarmee een rechtbank aanduidt dat een verdachte niet gestraft kan worden, is dat hij wordt 'ontslagen van alle rechtsvervolging'.

Daar hoort bij dat in beslag genomen voorwerpen niet verbeurd verklaard kunnen worden, want dat is ook straf. In het geval van Erwin L. betekent dit dat hij twee waxinelichthouders die hij vorig jaar nog in zijn tas had, terugkrijgt.

Bekend

L. heeft bekend dat hij de kaarshouder tegen de Gouden Koets heeft gegooid omdat hij vindt dat Beatrix onrechtmatig op de troon zit en hij aandacht wilde voor zijn standpunt.

De man heeft bijna een jaar vastgezeten. Behalve van belediging van de koningin en vernieling van de Gouden Koets werd L. verdacht van twee telefonische bedreigingen en een poging tot zware mishandeling.