AMSTERDAM - Een tekening waarop halfnaakte zwarte mannen en vrouwen hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis wordt niet van de Gouden Koets gehaald.

"We gaan niet de geschiedenis herschrijven door de Gouden Koets te vernielen", zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag.

Zij reageert op een opiniestuk dat nrcnext vrijdagochtend plaatste. Daarin roepen onder anderen SP-Kamerlid Harry van Bommel en GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters op de afbeelding onder de titel 'Hulde der Koloniën' te verwijderen omdat die 'grote weerstand' op zou roepen.

Slavernij

"In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis", schrijven de ondertekenaars.

Zij vinden dat Nederland excuses moet maken voor het kolonialisme, de slavernij en het geweld dat daaruit voortkwam. Koningin Beatrix zou de regering een 'duwtje' in de goede richting kunnen geven door het paneel te verwijderen en een plaats te geven in het Rijksmuseum.

De koets maakt dinsdag met zijn oude vertrouwde uiterlijk de jaarlijkse gang van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal op het Binnenhof.

Bizar

Premier Mark Rutte vindt het pleidooi om het paneel van de Gouden Koets te verwijderen  ''bizar''. Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

''Het herschrijven van de geschiedenis door de Gouden Koets te vernielen, ben ik niet voor'', zei Rutte. Wat Rutte betreft verandert er niets aan de koets. ''Ik vind het een prachtige Gouden Koets.''