UDEN - In het natuurgebied De Maashorst in Uden is een vorstengraf met 'zeer rijke inhoud' gevonden. Nergens in Nederland werden eerder op zulke korte afstand van elkaar drie rijke graven uit de vroege ijzertijd gevonden.

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag in Uden gepresenteerd. Het is het derde vorstengraf in het gebied na twee eerdere vondsten in Oss

Anders dan alle andere, gecremeerde overledenen in het prehistorische grafveld, lag de ‘vorst van de Maashorst’ begraven. De rijke set grafgiften (sieraden en toiletgerei) die de vorst meekreeg is uniek voor Nederland, zeggen de onderzoekers.

Er zijn bronzen armbanden, enkelbanden, een haar- of kledingspeld, een barnstenen kraal, twee bronzen vlechtringen, een pincet en een nagelkrabber in het graf gevonden. Bijzonder is bovendien dat textielresten van kleding en waarschijnlijk een lijkwade bewaard zijn gebleven.

Grafgiften

De vorst leefde tussen 800 en 600 jaar voor het begin van onze jaartelling. Het gaat vermoedelijk om een man, maar dat staat niet vast. De rijkdom van de grafgiften toont dat het ging om een belangrijk persoon uit de lokale gemeenschap.

Archeoloog Richard Jansen legde dinsdag uit dat de vondst een ander inzicht geeft in de toenmalige sociale cohesie. ''Er bestonden leiders'', zei hij.

De recente opgravingen (in 2005 en 2010) wijzen uit dat het grafveld veel groter is dan gedacht. Het grafveld omvat zeker meer dan de honderd grafmonumenten die nu bekend zijn.

Gereconstrueerd

De grafheuvels en bijbehorende palenrijen zijn gereconstrueerd. De vondsten zijn vanaf donderdag te zien in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra neemt woensdag het eerste exemplaar in ontvangst van een boek dat over de geschiedenis van de Maashorst is geschreven.