ROTTERDAM – Vervoersbedrijf RET zet nieuwe gezichtsherkenningscamera’s in tegen mensen met een OV-verbod. Op die manier moeten overlastplegers sneller te weren zijn uit het openbaar vervoer.

Dit laat het vervoersbedrijf maandag weten. De camera’s herkennen mensen die op een zwarte lijst staan, waarna er een signaal bij de bestuurder afgaat.

Aan de schending van het reisverbod zitten volgens het vervoersbedrijf geen gevolgen als de overtreder daarna het voertuig verlaat.

Een conducteur wordt vervolgens gealarmeerd, die daarna moet vaststellen of het ook daadwerkelijk om een persoon met een OV-verbod gaat. Vervolgens wordt deze uit de bus of tram gezet.

Privacy

Volgens het bedrijf is de privacy voor de reizigers niet in het geding. Weliswaar wordt iedere reiziger gescand, maar staan alleen mensen met een OV-verbod in het systeem.

Camerabeelden worden door het vervoersbedrijf wel bewaard om later opsporing mogelijk te maken.

Het project geldt voor enkele trams die op één van drie lijnen rijden waar het mogelijk is een vervoersverbod uit te vaardigen.

Effectiviteit

Het is nog onbekend hoe effectief het systeem is. In totaal zijn er 57 OV-verboden uitgevaardigd, waarvan 22 dit jaar. De meeste daarvan zijn verlopen, omdat een verbod 8 weken geldig is.

Een woordvoerder kon niet direct aangeven in hoeveel procent van de gevallen een onschuldige reiziger wordt aangemerkt als een persoon met een OV-verbod. "We gaan dat nu ontdekken. Daarvoor is het ook een proef", stelt een woordvoerder tegenover NU.nl.

Volgens het vervoersbedrijf gaat het om een proef van een jaar. De kosten voor het project zijn twee ton, waarbij het Ministerie van Binnenlandse Zaken de helft van de kosten betaalt.