AMSTERDAM - Hevig noodweer trekt zaterdagavond vanaf 8 uur over Nederland.

Het KNMI gaf tegen half negen een code oranje voor zwaar onweer voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Later kwamen hier Utrecht, Gelderland en Flevoland bij.

De code oranje werd rond tien uur weer ingetrokken voor Zeeland en Zuid-Holland en rond twaalf uur voor Noord-Brabant. Code oranje betekent dat er sprake is van groot gevaar als gevolg van extreem weer.

De verwachting is dat het onweer rond 2 uur vannacht Nederland helemaal heeft verlaten. Dan zal ook de code oranje in de drie resterende provincies worden opgeheven.

Twitter

Het meteorologische instituut telde in sommige delen van de desbetreffende provincies meer dan 800 bliksemontladingen per 5 minuten en windstoten van meer dan 90 kilometer per uur.

Op microblog Twitter maakten mensen in de kustprovincies melding van hagel zo groot als kiezelstenen.

Brandweer

Vooral in Zeeland en Utrecht hadden brandweer en politie hun handen vol aan de tientallen meldingen van wateroverlast en stormschade.

In Utrecht zette de brandweer extra mensen in op de alarmcentrale om de stroom van telefoontjes aan te kunnen. Voor zover bekend hebben in de getroffen provincies geen mensen letsel opgelopen als gevolg van de storm.

Wegen

De ANWB en Twitter maakten zaterdagavond op wegen in de regio Utrecht melding van een groot aantal automobilisten die vanwege het noodweer beschutting zochten op de vluchtstrook.

Rijkswaterstaat raadt mensen echter aan een parkeerplaats te zoeken als zij vanwege het weer niet verder willen rijden. Op de wegen rond Amsterdam en Utrecht had het verkeer last van water op de weg.

Treinverkeer

Het treinverkeer tussen Utrecht en Driebergen en Utrecht en Arnhem was vanaf 10 uur gestremd nadat een trein op een omgewaaide boom was gereden. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade is en wanneer deze verholpen is.

Op het traject Roosendaal-Vlissingen zorgde een blikseminslag in de stroomvoorziening van de bediening van de seinen en wissels voor problemen. Deze problemen moeten echter voor zondagochtend verholpen zijn.

Bekijk de meest actuele weersinformatie

Bekijk foto's van het slechte weer op NUfoto

Noodweer teistert Nederland