DEN HAAG - Ruim 20.000 mensen hebben zaterdag in Den Haag het Chinese Maanfestival bezocht.

Dat heeft een woordvoerster van de organisatie gezegd. Zij spreekt van een ''enorm succes''.

De Chinese gemeenschap viert in september traditioneel het Maanfeest. Het is een van de belangrijkste familiefeesten en valt op de 15e dag van de 8e maand van de Chinese kalender.

Dit jaar heeft het evenement een bijzonder karakter, omdat het precies honderd jaar geleden is dat de eerste Chinezen zich in Nederland vestigden.

Boek

Met de presentatie van het boek 100 jaar Chinezen in Nederland sloot de organisatie een jaar van activiteiten af die rond het eeuwfeest waren georganiseerd.

Op verschillende plaatsen in de stad waren er zaterdag evenementen, zoals kungfu-demonstraties en muziek- en dansvoorstellingen.

Mérove Gijsberts van het Sociaal en Cultureel Planbureau hield een lezing over de maatschappelijke positie van Chinezen in Nederland. De schrijfster Lulu Wang vertelde over haar ervaringen als migrant in Nederland.

Chinezen

Het Maanfeestival trekt Chinezen uit heel Nederland.

De eerste grote groep Chinezen kwam in 1911 naar de Amsterdamse en Rotterdamse havens om te werken als havenarbeider.

Pas in de jaren zestig en zeventig ontwikkelde de Chinese samenleving in Nederland zich toen het ene na het andere restaurant werd geopend. Tegenwoordig werkt nog steeds 70 procent van de Chinezen in de horeca.

Nederland telt momenteel bijna 56.000 legale Chinezen.

Chinees Maanfestival