DEN HAAG - De ontvangst van meerdere radiostations verbetert de komende dagen sterk.

Het vermogen van de zendmast in Lopik kan binnen 24 uur op een veilige manier worden verhoogd van 10 naar 50 procent van de volle sterkte.

Dat is de vrijdag bekendgemaakte uitkomst van technisch onderzoek en besprekingen die bemiddelaar Marco Pastors in opdracht van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft gehad met de beheerder van de zendmast Novec en zenderexploitant Broadcast Partners.

''Ik ben blij dat de impasse tussen de verschillende betrokkenen is doorbroken en de luisteraars snel weer verzekerd zijn van een goede ontvangst'', aldus Verhagen. Ook Pastors is tevreden met de uitkomst: ''De partijen hebben gezamenlijk een flinke inspanning geleverd.''

Honderd procent

Als technische tests een goed resultaat opleveren, kan het vermogen veilig in stappen verder worden verhoogd naar 100 procent, laat het ministerie weten. ''Naar verwachting is hierover volgende week meer duidelijkheid.''

Pastors sprak vrijdagmiddag met Novec en Broadcast Partners over hun conflict rond de zendmast in IJsselstein. Het zendvermogen van Lopik is sinds de brand in de mast op 15 juli drastisch beperkt. Radiozenders zoals Radio 1, Radio 2, Q-music en BNR Nieuwsradio zijn sindsdien in delen van de Randstad en Brabant niet of slecht te ontvangen.

Een kort geding tussen Broadcast Partners en Novec werd eind vorige maand op het laatste moment afgeblazen. De partijen werden het eens om een derde partij te laten bemiddelen.