DE BILT - Na de aardbeving donderdagavond is geen naschok geregistreerd. Dat meldde Bernard Dost, seismoloog bij het KNMI, vrijdagochtend.

Het KNMI kreeg via internet ongeveer 4000 meldingen binnen van mensen in Nederland die de aardbeving in meer of mindere mate hadden gevoeld.

De aardschok was donderdagavond rond 21.00 uur. De beving had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter en het epicentrum lag op een diepte van 4 tot 7 kilometer in het Duitse Xanten, 40 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen.

Volgens Dost was vrijdag nog niet helemaal zeker waardoor de trilling is veroorzaakt. ''Het was een natuurlijke beving. Vanwege de diepte. Maar zekerheid over de oorzaak zal nog wel enige tijd duren. Ook in Duitsland is dat nog niet duidelijk.'' Vermoedelijk komt het door de breuklijnen in het grensgebied.

Schade

Bij politie- en brandweerkorpsen in Gelderland en Overijssel was vrijdagmorgen nog geen enkele serieuze melding binnengekomen van schade die ontstaan zou zijn door de aardbeving van donderdagavond.

Wel moest in een enkel geval hulp worden geboden aan iemand die heel erg was geschrokken.

Ook de politie- en brandweerkorpsen in Noord-Brabant en Limburg ontvingen geen schademeldingen in verband met de aardbeving. Volgens de woordvoerders bleef de ‘schade’ beperkt tot een tiental telefoontjes van verontruste burgers.

Meldingen

De meldingen van mensen die de trilling voelden, kwamen uit grote delen van het land, vooral uit de provincies Gelderland, Utrecht, Limburg en Noord-Brabant.

Het KNMI kreeg echter ook meldingen uit bijvoorbeeld Haarlem en Leiden. Niemand meldde schade. Voor zover bekend zijn er ook geen gewonden gevallen.