
'Deze beving zit net op randje van schade'
Dat zei Bernard Dost, seismoloog bij het KNMI donderdag bij het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Hij spreek wel van ''een behoorlijke beving''.
Volgens Dost vond de beving, met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter, net over de grens bij Duitsland, 40 kilometer ten oosten van Nijmegen plaats.
In dat gebied vinden volgens hem eens in de tien, twintig jaar bevingen plaats. ''Er zijn breuken in Duitsland op de grens met Nederland. Op een van die breuken is het waarschijnlijk gebeurd.''
Deze beving was volgens de seismoloog vrij ondiep, op 7 kilometer, en had een natuurlijke oorsprong. ''Dat betekent dat je direct in de omgeving kan verwachten dat er schade kan zijn'', aldus de seismoloog.
''Gezien de geringe diepte zou er wel eens schade aan huizen kunnen zijn.'' Voor zover hij weet is er in Nederland (nog) geen schade gemeld.
Niet verwoestend
Volgens het KNMI kent Nederland geen aardbevingen met verwoestende gevolgen. Dat komt omdat Nederland niet bij de rand van een tektonische plaat ligt. Toch veroorzaakte een beving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter op 13 april 1992 bij Roermond aanzienlijke schade.
Aardbevingen komen met name in het zuidoosten van Nederland voor maar sinds 1986 ook in Groningen en Drenthe. Oorzaak is daar meestal de gaswinning.
De afgelopen week deden zich in de provincie Groningen nog twee aardschokken voor. Dinsdagavond was er een lichte beving met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter bij Appingedam.
En woensdag deed zich op het wad, enkele kilometers boven het Groningse Uithuizermeeden, een aardschok voor. Deze schok had een kracht van 2,6 op de schaal van Richter. In juni van dit jaar deed zich in de omgeving van Appingedam een schok voor met een kracht van 3,2.