
Aardbeving van 4,5 in Nederland
Het epicentrum lag 40 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen bij het Duitse Xanten. Dat heeft een woordvoerster van het KNMI gemeld.
De aardbeving vond plaats op een diepte van 7 kilometer, wat volgens seismologen van het KNMI niet diep is. Het is nog onduidelijk wat de precieze oorzaak is van de aardschok, maar het lijkt een natuurlijke oorzaak te hebben. ''De beving vond niet plaats binnen de bekende breuklijnen'', aldus een zegsvrouw.
De aardbeving is voor Nederlandse begrippen vrij hevig. In een lijst van aardbevingen in de afgelopen 100 jaar staat de beving op de derde plaats.
Telefoontjes
Verschillende politiekorpsen in het land werden overspoeld met telefoontjes van verontruste burgers die zich afvroegen wat er aan de hand was. Vooralsnog kregen geen van deze korpsen meldingen van slachtoffers of schade.
Dat melden politiekorpsen in Gelderland, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant en de regio Haaglanden. In de noordelijke provincies lijkt de beving niet gevoeld. De politiewoordvoerders in Friesland en Groningen gaven aan geen meldingen te hebben ontvangen. Ook in Drenthe lijkt de beving niet tot onrust te hebben geleid; ook daar kreeg de politie er geen telefoontjes over.
NU.nl kreeg meldingen vanuit meerdere plaatsen in het land. De beving werd in ieder geval gevoeld in de omgeving van Utrecht, Nijmegen, Venray en Zutphen.
Aandacht
Op allerlei sites werden geschrokken reacties geplaatst door mensen die de aardbeving hadden gevoeld. Zowel op Twitter als op Facebook en de pagina's van regionale media tuimelden de meldingen over elkaar heen. Het mobiele telefoonnet in het oosten was af en toe overbelast en de site van regionale omroep Omroep Gelderland was na 21.00 uur een tijd onbereikbaar.
De politie Utrecht meldde een regen van telefoontjes in het servicecentrum. De politie Gelderland Noord-Oost twitterde eveneens over meldingen van verontruste burgers.
Ook mensen in Limburg belden de politie om te melden dat ze de schok voelden. Dat leidde in die provincie nergens tot onrust of paniek. ''Het is niet te vergelijken met de aardbeving in Roermond begin jaren 90, toen mensen in paniek de straat op vluchtten.''
De schok duurde ongeveer 5 a 6 seconden, liet een inwoner van Duiven (Gelderland) weten aan De Telegraaf.
De interesse voor de aardbeving bleef niet beperkt tot ons land. Een woordvoerster van het KNMI meldde ook veel vragen van buitenlandse journalisten te krijgen over de voor Nederlandse begrippen vrij hevige aardschok.