MSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in de rechtbank in Amsterdam 4 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de man die cabaretière Floor van der Wal doodreed, en 7 jaar ontzegging van zijn rijbevoegdheid.

De 25-jarige verdachte Mohamed S. bekende eerder dat hij de 26-jarige vrouw, die op de fiets zat, in de nacht van 24 op 25 maart met zijn auto heeft geschept en daarna is doorgereden.

S. was op het Amsterdamse Mercatorplein via een voorsorteervak voor rechtsaf, waar het stoplicht op rood stond, rechtdoor gereden. In het vak voor rechtdoor bleef een auto stilstaan bij groen licht. Die wachtte op Van der Wal.

Kentekenplaat

De cabaretière overleed kort erna in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De politie kon S. traceren doordat hij een kentekenplaat had verloren op het plein. S. zei donderdag dat hij in de bewuste nacht ''nergens de verkeersregels heeft overtreden''. Hij reed naar eigen zeggen wel door, maar niet te hard.

Snelheid

De snelheid waarmee hij reed op het moment van de fatale botsing blijkt lastig vast te stellen. S. repte donderdag van maximaal 60 kilometer per uur.

De politie schat dat het tussen de 70 en 90 was, maar volgens het Nederlands Forensisch Instituut lag de snelheid tussen de 50 en 90 kilometer per uur.

Het OM legt S. in eerste instantie doodslag ten laste, en anders mishandeling met de dood tot gevolg. De advocate van S. vindt dat hem ten hoogste roekeloos rijgedrag te verwijten valt.

Spijt

S. betuigde tijdens de zitting huilend spijt van wat er is gebeurd. De ouders van de comediénne denken dat de spijtbetuiging ''een strategische zet is om minder straf te krijgen'', aldus de vader.

S. zelf en zijn advocate proberen de nabestaanden ervan te overtuigen dat de spijt oprecht is, ook al reed S. na het ongeluk weg en ontkende hij in eerste instantie de dader te zijn.

Zijn raadsvrouw verwees naar de schaamtecultuur waarin de verdachte zou zijn opgegroeid, waarin je niet praat over zaken waarvoor je je schaamt.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.