AMSTERDAM - Vastgoedhandelaar Willem Endstra, die in 2004 werd geliquideerd, heeft zijn broer Haico Endstra verteld dat hij werd afgeperst en zijn betalingen moest doen via zakenman Jan Dirk Paarlberg.

Dat verklaarde Haico Endstra woensdag voor het gerechtshof in Amsterdam als getuige in de zaak tegen Paarlberg.

Het was de eerste keer dat Haico Endstra in het openbaar werd gehoord. De advocaten van Paarlberg hadden om zijn getuigenis gevraagd.

Paarlberg staat in hoger beroep terecht voor onder meer het witwassen van 17 miljoen euro die crimineel Willem Holleeder van Endstra had afgeperst. Paarlberg heeft altijd gezegd dat de betalingen van Endstra voortvloeiden uit afspraken omtrent het ontvlechten van hun samenwerking.

Dagboekaantekeningen

Haico Endstra zei woensdag verder dat hij geen selectie heeft gemaakt van de dagboekaantekeningen van zijn broer.

De verdediging van Paarlberg vreesde dat niet alle aantekeningen van de vermoorde Willem Endstra bij justitie bekend waren. De dagboekaantekeningen zijn onderdeel van het bewijs tegen Paarlberg.

Op vragen van de advocaten-generaal zei Haico Endstra dat de erven Endstra nooit hun verklaringen op elkaar hebben afgestemd.

Jonathan T.

Ook Jonathan T. werd woensdag aan de tand gevoeld als getuige. De man, die 2 jaar geleden werd veroordeeld voor onder meer het oplichten van de weduwe van Endstra, Anita Schuts, verklaarde dat de erven van Endstra hoopten dat de zaak tegen Paarlberg hun geld zou opleveren.

De erven hielden na het overlijden van Endstra regelmatig bijeenkomsten om de geldsituatie te bespreken, zo zei T. Hij was daar zelf diverse keren bij als juridisch adviseur van Schuts en had in die tijd vriendschappelijke banden met haar.

Hij zei dat de vrouw zei dat bij Paarlberg echter geen geld te halen was, omdat Paarlberg een ''normale vordering’’ op Endstra had.

Donderdag zijn ook getuigenverhoren. Het verhoor van kunsthandelaar Frans Jacobs vervalt om gezondheidsredenen. De rechtbank wil de zaak in januari inhoudelijk behandelen.