AMSTERDAM - Nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky hebben in Nederland opnieuw aangifte gedaan tegen de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta.

Dat melden hun advocaten Liesbeth Zegveld en Goran Sluiter woensdag. Ook het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft dit bevestigd. De aangifte wordt ''bestudeerd''.

De nabestaanden beschuldigen Jorge Zorreguieta van betrokkenheid bij de verdwijning van duizenden personen in de periode 1976-1981 tijdens het toenmalige Videla-regime in Argentinië.

In 2001 werd er in Nederland ook al aangifte tegen de vader van Máxima gedaan. Het Openbaar Ministerie en het gerechtshof beslisten daarop dat er geen vervolging werd ingesteld, omdat er voor Nederland geen rechtsmacht was.

Wetgeving

Door gewijzigde wetgeving mag Nederland Zorreguieta nu wel vervolgen, meent Zegveld. ''De verdwijning van de slachtoffers duurt nog steeds voort, zolang dit niet wordt erkend of er geen informatie wordt verstrekt over het lot of de verblijfplaats van de verdwenen personen.’’

Slutzky werd op 22 juni 1977 in zijn huis in Argentinië opgepakt en meegenomen. Sindsdien is niets meer van hem vernomen.

Onzekerheid

Het uitgangspunt van de aangifte tegen de vader van Máxima is volgens Zegveld dat Jorge Zorreguieta tot op de dag van vandaag zich schuldig maakt aan het misdrijf gedwongen verdwijning.

''Duizenden personen zijn in Argentinië door toedoen van het regime waarvan Zorreguieta actief lid was en waarmee hij zich vereenzelvigde, verdwenen. Familieleden en vrienden dragen niet alleen nog steeds het verlies van hun dierbaren, maar verkeren ook nog altijd in martelende onzekerheid over hun precieze lot’’, licht de advocate toe.

Verantwoordelijkheid

''Zorreguieta heeft een hoge positie bekleed in een misdadig regime en was in de gelegenheid afstand te nemen van het misdadige beleid. Op geen enkel moment heeft hij in die richting stappen ondernomen’’, benadrukt Zegveld.

''Maar het gaat verder. Zorreguieta blijft tot nu toe weigeren verantwoordelijkheid te nemen of informatie te verschaffen.’’

Zorreguieta is vanwege zijn familiebanden regelmatig in Nederland. Ook daarom is vervolging in Nederland van ''deze bijzonder ernstige feiten’’ geboden, stelt Zegveld.