MAASTRICHT - De gemeenteraad van Maastricht beslist op 27 september over het bestemmingsplan dat de verplaatsing van de eerste drie van zeven coffeeshops uit de binnenstad mogelijk maakt.

Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd voorstel van burgemeester en wethouders aan de raad.

Het bestemmingsplan moet de weg effenen voor de verplaatsing van de coffeeshops Mississippi, Smokey en Missouri naar de Köbbesweg, grenzend aan buurgemeente Eijsden-Margraten.

Die is tegen het Maastrichtse plan en vreest voor overlast van de eigen bewoners, liet een woordvoerster van de gemeente woensdag weten.

Nationaal beleid

Eijsden-Margraten wil verder dat Maastricht nationaal beleid afwacht, alvorens een plan vast te stellen dat volgens de buurgemeente wellicht indruist tegen toekomstig nationaal beleid. Het kabinet komt dit najaar mogelijk met een drugsnota. Maastricht wil daar niet op wachten en de eerste coffeecorner in de zomer van 2013 openen.

De bezwaren van de gemeente Eijsden-Margraten hebben volgens een woordvoerder van de gemeente Maastricht niet geleid tot aanpassing van de Maastrichtse plannen. Wel zijn in de toelichting bij het ontwerpplan enkele argumenten beter uitgelegd, aldus de woordvoerder.

De woordvoerster van Eijsden-Margraten zei woensdag dat deze gemeente mogelijk naar de Raad van State stapt, als Maastricht de plannen doorzet.