AMSTERDAM - De Amsterdamse politie gaat alle auto’s die de hoofdstad inrijden scannen op basis van het kenteken.

Dat bevestigt een woordvoerder van het politiekorps Amsterdam-Amstelland woensdag naar aanleiding van een bericht hierover in Het Parool.

Uit onderzoek is gebleken dat juridisch is toegestaan om bestaande camera’s die nu controleren of er geen vervuilde vrachtwagens de stad binnenrijden, in te zetten om de zogenaamde ANPR-gegevens van alle auto’s die via de ringweg en enkele andere grote toegangswegen naar Amsterdam rijden, te controleren.

De beelden worden dan gebruikt om de gegevens van nummerborden te koppelen aan verdachten van overlast of bijvoorbeeld mensen die nog een boete hebben openstaan.

“Die kunnen we dan onmiddellijk staande houden”, aldus de politiewoordvoerder, die uit strategische overwegingen niet nader wil toelichten hoe dat praktisch gaat worden aangepakt.

De camerabeelden worden niet opgeslagen, zo laat de zegsman weten. De maatregel gaat vermoedelijk eind dit jaar in.

Burgemeester Eberhard van der Laan laat bij monde van een woordvoerder aan Het Parool weten dat de beelden in de toekomst ook voor andere doeleinden kunnen gaan worden gebruikt, zoals het traceren van daders van gewapende overvallen.