AMSTERDAM - In een deel van Nederland heeft dinsdag de eerste officiële herfststorm van dit jaar gewoed.

Bekijk lezersfoto's van het slechte weer op NUfoto

In de Kop van Noord-Holland en op de Wadden kwam de windkracht net boven de negen uit, waarmee daar sprake was van een storm, meldde Weeronline dinsdagavond.

Bij windkracht 8 wordt nog gesproken van stormachtig weer. De laatste keer dat in Nederland in september sprake was van een herfststorm, was 21 september 2004. Toen werd op Vlieland windkracht 9 behaald.

"Zo'n storm is zeker in het begin van september vrij uitzonderlijk", aldus een woordvoerder van Weeronline.

Het record voor september stamt uit 1944. Toen werd op 7 september bij Vlissingen windkracht 12 gehaald. Dit lijkt ook de meest heftige storm te zijn geweest die Nederland ooit heeft getroffen. De laatste storm in Nederland dateert van 11 en 12 november vorig jaar.

Windsnelheid

De windsnelheid in IJmuiden en Vlieland nam dinsdag toe tot boven de 75 kilometer per uur, waarmee windkracht 9 werd behaald. Hierbij kwamen ook zeer zware uitschieters naar boven voor. De zwaarste windstoot werd gemeten bij IJmuiden en bedroeg 107 kilometer per uur.

Hoewel het dinsdag ook regende, kwam er niet extreem veel neerslag naar beneden. Op de meeste plekken viel rond de vijf tot tien millimeter regen.

Schade

De storm heeft op een aantal plaatsen schade veroorzaakt. Vooral in Noord-Holland en de noordelijke provincies kreeg de brandweer tientallen meldingen binnen van omgewaaide bomen, afgebroken takken en plaatselijk ook wateroverlast.

Ernstige gevolgen bleven voor zover bekend uit.

N33

De N33 in de buurt van Veendam moest worden afgesloten omdat een aantal bomen was omgewaaid. Bij een bedrijf in diezelfde plaats woei 's avonds een deel van het dak weg, meldde de brandweer.

Bekijk de actuele weersituatie op onze weerpagina

Herfststorm in Nederland