AMSTERDAM - Met de nodige horten en stoten is dinsdag in de gerechtsbunker in Amstersdam-Osdorp het grote liquidatieproces Passage hervat.

Het Openbaar Ministerie is bezig een tweede kroongetuige in de zaak te betrekken. Een aantal advocaten bleek zijn pijlen onveranderlijk op de kroongetuige die er al is, Peter la S., gericht te houden.

La S. leek tijdens de zomerstop energie te hebben verzameld om zich daartegen te verdedigen. Hij wil zich verweren tegen verklaringen van anonieme getuigen, die beweren dat hij verantwoordelijk is voor de moord op een drugshandelaar.

Enkele raadslieden van Passageverdachten willen dat het OM La S. voor deze zaak vervolgt. Advocaat Nico Meijering zei dinsdag dat hij, als het OM hier niet toe overgaat, zal betogen dat justitie in het Passageproces niet ontvankelijk moet worden verklaard.

Inhoudelijke behandeling

De rechtbank in Amsterdam is al sinds februari 2009 bezig met de inhoudelijk behandeling van de Passagezaak, waarin het OM een reeks dossiers over criminele afrekeningen bij elkaar heeft gevoegd.

Het gaat onder meer om de moorden op Thomas van der Bijl (2006) en Kees Houtman (2005). Beide slachtoffers waren bekenden in de onderwereld.

Jesse R.

Justitie heeft voor Passage ook het stof geblazen van een drietal zaken uit 1993, waarin onder anderen een van de hoofdverdachten, Jesse R., een sleutelrol in zou hebben gespeeld. De nieuwe kroongetuige, met wie nog geen deal is gesloten, zou over deze zaken kunnen verklaren.

Jesse R. was bevriend met kroongetuige La S. en zou hem zijn betrokkenheid bij de diverse moorden hebben opgebiecht. Volgens La S. heeft hij samen met R. Kees Houtman doodgeschoten.

Soerel

Zes van de elf verdachten zitten nog in voorarrest. Onder hen ook hoofdverdachte Dino Soerel, volgens justitie een van de opdrachtgevers voor de liquidaties van na de eeuwwisseling. Hij werd vorig jaar augustus opgepakt, na jarenlang ondergedoken te hebben gezeten. Eind september hoopt de rechtbank zijn zaak inhoudelijk te kunnen behandelen.

De volgende zitting in Passage is op 15 september.