DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) blijft erbij dat Erwin L., die een waxinelichthouder naar de Gouden Koets zou hebben gegooid, moet worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Omdat hij volgens het OM volledig ontoerekeningsvatbaar is, zou L. van alle rechtsvervolging moeten worden ontslagen en dus geen straf moeten krijgen.

Het OM eiste de opname al in maart, toen de rechtbank in Den Haag de zaak behandelde. De zaak werd heropend en dinsdag zijn psychische rapportages besproken.

L. heeft bekend dat hij de kaarshouder tegen de Gouden Koets heeft gegooid omdat hij vindt dat Beatrix onrechtmatig op de troon zit en hij aandacht wilde voor zijn standpunt.

Advocate Mariëlle van Essen pleit ervoor dat haar cliënt direct wordt vrijgelaten. L. zit nu bijna een jaar vast. ''zelfs als de rechtbank een straf zou opleggen die gelijk is aan het voorarrest, dan is hij al zwaar gestraft.'' Van Essen ziet geen mogelijkheden L. via de strafrechter gedwongen opgenomen te krijgen.

Telefonische bedreigingen

Behalve van belediging van de koningin en vernieling van de Gouden Koets verdenkt het OM L. van twee telefonische bedreigingen en een poging tot zware mishandeling.

In het uitgebreide laatste woord dat Erwin L. voerde, haakte hij uiteenlopende gebeurtenissen aan elkaar tot een soort complottheorie. Het ging van de Tweede Wereldoorlog, via het koningshuis en Kaddafi naar de financiële crisis, maar de relatie van dit alles met zijn rechtszaak bleef mistig.

Oranje

De verdachte verscheen voor de rechtbank in een oranje traningsjack en met een lange baard, wat volgens hem ook symbolisch was.

De rechtbank heeft L. dinsdag niet vrijgelaten; hij blijft vastzitten tot de uitspraak op 16 september. Eigenlijk zou de rechtbank haar oordeel op dinsdag 20 september bekendmaken, maar omdat het dan Prinsjesdag is, is de uitspraak vervroegd.

Erwin L. ontoerekeningsvatbaar