UTRECHT - Ruim 30.000 studenten wonen noodgedwongen bij hun ouders, terwijl ze liever op kamers zouden wonen.

Dat blijkt uit de zogenoemde Kamernoodinventarisatie 2011 van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Dinsdag werden de cijfers openbaar. Vorig jaar woonden er nog 20.000 studenten thuis.

De kamernood is het hoogst in Amsterdam en Utrecht. In Leiden en Utrecht is het kamertekort het hardst opgelopen in vergelijking met vorig jaar. Ook de wachttijden zijn erg toegenomen, in Utrecht op dit moment 21 maanden.

De LSVb vindt dat studenten hun keuze voor een opleiding moeten kunnen baseren op het onderwijs en niet op de beschikbaarheid van kamers. De voor het rapport gebruikte gegevens zijn afkomstig van gemeenten en woningbouwcorporaties.

SP

Jasper van Dijk kamerlid namens de SP laat aan NU.nl weten dat hij kamervragen aan minister Piet Hein Donner (volkshuivesting) en staatssecretaris Halbe Zijlstra (onderwijs) zal stellen.

"Het wordt hoog tijd dat de regering aan de slag gaat met de bouw van voldoende studentenwoningen. Er is al veel te lang gepraat, er moet nu gebouwd worden. Anders gezegd: in gelul kun je niet wonen, aan de slag!", aldus Van Dijk.