DEN HAAG - Erwin L., de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets zou hebben gegooid, is volledig ontoerekeningsvatbaar.

Dat zegt de psycholoog die hem in het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft onderzocht. De rechtbank in Den Haag bespreekt dinsdag de psychische rapportages over L.

Volgens de PBC-psycholoog lijdt L. aan achtervolgings- en grootheidswanen, die hem volledig in beslag nemen. L. heeft gezegd dat hij de kaarshouder heeft gegooid omdat hij vindt dat koningin Beatrix onrechtmatig op de troon zit.

De psychiater van het PBC heeft geen gesprek gehad met L. en is daarom niet met echte conclusies gekomen. Hij vertelde de rechtbank wel dat hij vindt dat de verdachte ''de buitenwereld met buitensporige achterdocht'' beschouwt en dat een korte behandeling waarschijnlijk onvoldoende is om de waanstoornis aan te pakken.

De rechtbank ondervraagt dinsdag ook psycholoog Ernst Ameling, die op verzoek van L.'s verdediging een rapport heeft gemaakt als tegenwicht voor het PBC-onderzoek.

Erwin L. ontoerekeningsvatbaar