AMSTERDAM - Door het stevige herfstweer dat dinsdagmiddag over Nederland trekt wordt een zware avondspits verwacht. Automobilisten moeten volgens de Verkeersinformatiedienst rekening houden met forse vertragingen.

Bij een reguliere spits wordt tot 225 kilometer aan file verwacht. de VID laat aan NU.nl weten dat er zeker geen extreme spits wordt verwacht. "Minimaal 225 kilometer dus, omdat niet het hele land last krijgt van het weer, zal het niet extreem worden."

Van een zware avondspits is dus sprake bij 225 kilometer file of meer, extreem wordt het pas als de totale lengte aan files richting de 400 of 500 gaat. Dat zal dinsdag naar verwachting niet gebeuren.

Regengebied

Vanaf het eind van de ochtend trekt een groot regengebied over het westen van Nederland. In de loop van de dag komt de rest van Nederland aan de beurt. Noord-Brabant en Limburg lijken gespaard te worden.

De buien kunnen gepaard gaan met onweer en windstoten die aan de kust op kunnen lopen tot 85 kilometer per uur. Pas na de spits zal de wind volgens de VID afnemen. Laat in de avond verdwijnt ook de regen.

De ochtendspits had met een piek van 162 kilometer nog een gemiddelde lengte.

Bekijk de actuele verkeersinformatie en het weerbericht.