DEN HAAG - Veel homoseksuele mannen en lesbiennes zijn zich het afgelopen jaar onveiliger gaan voelen.

Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat dinsdag wordt overhandigd aan minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Ruim een op de vijf homoseksuele mannen voelde zich in 2010 onveiliger dan het jaar daarvoor, bij lesbiennes betrof het 13 procent.

Media

Het grotere gevoel van onveiligheid komt vooral door berichten uit de media en zelden door eigen negatieve ervaringen. De onderzoekers van het SCP ondervroegen in totaal een kleine 650 mensen uit de doelgroep.

Hoewel Nederland koploper is in homotolerantie, krijgen homo's geregeld negatieve reacties wegens hun seksuele voorkeur. Vorig jaar kreeg ruim een kwart van de homoseksuele mannen en 14 procent van de lesbische vrouwen daarmee te maken. Zo'n 4 procent zei dat meerdere keren te hebben meegemaakt.

Werk

Op het werk is 80 procent van homoseksuelen open over de seksuele voorkeur. Van deze groep heeft 14 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen last van vervelende reacties op het werk. Meestal gaat het om afkeurende blikken, flauwe grappen of vervelende vragen.

Over het effect daarvan op de prestaties op het werk is niet veel te zeggen. Wel kan er volgens de onderzoekers soms sprake zijn van verzuim en vermindering van de prestaties.