AMSTERDAM - Het aantal rechters in opleiding loopt door aangekondigde bezuinigingen in de rechtspraak sterk terug. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak, meldt het Financieele Dagblad dinsdag.

Door de bezuinigingen kunnen zowel de opleiding tot rechter voor pas afgestudeerden (raio) als de studie voor juristen met werkervaring (rio) steeds minder mensen aannemen.

Voor eerstgenoemde rechtersopleiding kan er vanaf 2012 nog maar één klas van 25 leerlingen per jaar worden toegelaten, nu zijn er per jaar nog zo’n zestig mensen die de raio-route volgen.

In 2010 volgden 65 rechters in spé de rio-variant. In de jaren ervoor waren dat er zo’n 95 per jaar, op dit moment zijn er slechts tien plekken beschikbaar.

Koepelorganisatie voor rechters de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak maakt zich zorgen om de teruglopende nieuwe aanwas van rechters, zo zegt voorzitter Reinier van Zutphen tegen het FD. Van Zutphen voorziet capaciteitsproblemen en oplopende wachttijden voor rechtszaken.