HARLINGEN - De schade aan de snoepjesfabriek Astra Faam in Harlingen loopt in de tientallen miljoenen euro's. Dat heeft directeur Jan Walstra maandag gezegd.

De productiehal van het bedrijf brandde maandag af. Waarschijnlijk is de brand ontstaan bij een droogmachine.

In de ochtend waren er volgens Walstra laswerkzaamheden bij de machine, maar hij denkt niet dat daardoor de brand is ontstaan.

''Het is een ramp dat het bedrijf is afgebrand. De 70 werknemers werken hier gemiddeld al 20 jaar. Ze stonden er verslagen bij'', aldus Walstra.

Rook

De brand ontstond omstreeks half negen 's ochtends en veroorzaakte veel rook. 120 brandweermensen bestreden het vuur.

Wegens de sterke rookontwikkeling adviseerde de politie de inwoners van alle omliggende dorpen tot aan Minnertsga om ramen en deuren te sluiten. Minnertsga ligt zo'n 15 kilometer van Harlingen. Hoe ver de rook precies kwam, kan de politie niet zeggen.

''Waarschijnlijk tot Sexbierum'', aldus een politiewoordvoerder. Dat ligt 8 kilometer van Harlingen.

Afgezet

De werknemers van de fabriek moesten het pand verlaten. Ook naastgelegen panden werden ontruimd. Een groot gebied rond de fabriek werd door de politie afgezet.

Het scheepvaartverkeer in en rondom de havenstad werd aan de kant van de brand stilgelegd. De veerboten naar Vlieland en Terschelling konden wel varen, want die voeren niet in de rookzone.

De maandelijkse proef met de luchtsirenes werd in heel Friesland afgelast. ''Om verwarring te voorkomen'', aldus de politie. Een brandweerman raakte lichtgewond tijdens de bluswerkzaamheden; hij ging door zijn enkel.