DELFT - Een fusie tussen de universiteiten in Delft, Leiden en Rotterdam wordt niet uitgesloten. Dat heeft collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg van de TU Delft maandag laten weten tijdens de opening van het academisch jaar.

''Wij onderzoeken een intensivering van onze samenwerking. De colleges van bestuur van de drie universiteiten zijn hier allemaal groot voorstander van'', aldus Van den Berg. Mei volgend jaar moet er meer bekend zijn over een samenwerking dan wel fusie. ''Ik vind fusie geen vies woord.''

De drie onderwijsinstellingen werken al samen op meerdere onderzoeksgebieden. Verdere samenwerking noemt de collegevoorzitter een ''enorme kans''.

''We moeten nu de structuur en inhoud hiervan gaan verkennen en dan pas weten we meer over bijvoorbeeld een nieuwe naam voor de universiteiten.''

Zijlstra

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is sceptisch over een fusie tussen de universiteiten. Alleen als hij ervan overtuigd is dat het de kwaliteit ten goede komt, valt er met hem over te praten.

Zijlstra deed zijn uitspraken bij de traditionele opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Amsterdam. "Fusies bleken in het verleden niet altijd de meerwaarde te bieden die men ervan verwachtte", waarschuwde de bewindsman.

Hij verwees naar het hbo, waar fusies niet meer dan een grotere organisatie opleverden. "Fuseren zonder keuzes te maken: daar wordt het onderwijs niet beter van."

Leiden

Veertig kilometer verderop ontvouwde de rector magnificus van de Universiteit Leiden, Paul van der Heijden, ongeveer tegelijkertijd de plannen voor vergaande samenwerking van de drie Zuid-Hollandse universiteiten aan.

"Samenwerking van de drie universiteiten kan ons meer helpen dan het tegendeel." Een fusie, de meest vergaande vorm, sloot hij daarbij niet uit. De fusieplannen van de universiteiten lekten overigens in juli al uit.

Liever dan fuseren ziet de staatssecretaris dat instellingen voor hoger onderwijs op andere manieren samenwerken. Hij prijst daarbij de aanpak van de UvA en de Vrije Universiteit in dezelfde stad. Zijlstra gooit de deur voor fusiewilligen echter niet dicht. Maar de bewijslast ligt bij de universiteiten.

Voor een bestuurlijke fusie is een wetswijziging nodig.