AMSTERDAM - In Artis is zondagochtend een gorilla bevallen van een gezond jong. De gorilla maakt een sterke indruk en heeft al gedronken.

Dit maakte de Amsterdamse dierentuin maandag bekend. Het is nog niet duidelijk of het een mannetje of vrouwtje is. Ook heeft de babygorilla nog geen naam.

Het is tweede jong van gorilla Sindy. Sindy kreeg in 2007 haar eerste jong, Shomari. Die likte zondag de pasgeborene direct schoon.

Net als mensen moeten ook gorilla's leren leven in de groep. Dit doen zij door te kijken hoe andere vrouwtjes hun jongen zogen, vasthouden en verzorgen.

Pas dan is het voor gorillavrouwtjes mogelijk om zelf een jong groot te brengen. Zo heeft ook Sindy meerdere gorilla's jongen zien krijgen en opvoeden.

Bedreigd

De gorilla is een ernstig bedreigde diersoort. Dat komt vooral door de mens die zorgt voor versnippering van leefgebieden, handel in zogenaamd 'bushmeat' en stroperij.

In mei is in Artis ook gorilla Binti bevallen. Gorilla Dafina is ook drachtig. Haar jong wordt volgend jaar maart verwacht.

Gorilla geboren