HARLINGEN - In een snoepfabriek in Harlingen is maandagochtend een grote brand uitgebroken. Daarbij was veel rookontwikkeling.

Het personeel van de fabriek, zo'n zeventig tot tachtig man, is geëvacueerd.Er zijn geen gewonden gevallen. Na ongeveer vijf uur blussen had de brandweer het vuur onder controle.

Het vuur ontstond rond 08.40 uur bij Frisia aan de Hermesweg, onderdeel van Astra Faam. De eerste melding betrof een brand bij een machine. Bij de bluswerkzaamheden zijn brandweerwagens van korpsen uit de wijde omgeving ingezet.

Het personeel van de omliggende bedrijven werd eerder op de ochtend geëvacueerd. De brandweer probeerde daarna te voorkomen dat omliggende bedrijven in brand vlogen. Iets voor 13.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Oosten

De rook die bij de brand vrijkomt trekt naar het oosten. De bewoners van Midlum en Minnertsga wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Er zijn geen gevaarlijke concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.

Ook het nabije scheepvaartverkeer op het binnenwater in Harlingen ondervindt hinder van de rook. De veerboten van en naar Terschelling en Vlieland varen wel gewoon.

Luchtalarm

Het luchtalarm wordt normaal gesproken elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Om de bevolking indien nodig te kunnen alarmeren ging die test in de provincie Friesland maandag niet door. Als het luchtalarm afgaat, geldt het advies ramen en deuren te sluiten.

Brand snoepjesfabriek