HILVERSUM - Een oud-hoofdverpleegkundige van Huize Sint Joseph in Heel zegt van een broeder te hebben gehoord dat in de Limburgse inrichting in de jaren 50 ongeveer 20 kinderen van het leven zijn beroofd.

Hij doet zijn verhaal in een reportage van KRO Brandpunt.

Volgens de hoofdverpleegkundige, Nico van Hout, werd hij in 1969 door broeder Augustinus in vertrouwen genomen en meegenomen naar een kamer die de broeder omschreef als ''sterfkamertje''.

Daar zou een andere broeder die voor Augustinus werkte 20 kinderen hebben doodgemaakt. ''De broeder die hier voor mij werkte, heeft er twintig doodgemaakt'’, kreeg Van Hout van broeder Augustinus te horen.

Het OM onderzoekt de dood van 34 jongens in St. Joseph begin jaren '50.

Betrouwbare bron

In KRO Brandpunt noemt Van Hout broeder Augustinus een uitermate betrouwbare bron. ''Ik geloofde hem meteen voor 100 procent. Hij heeft het mij toch nog willen vertellen, omdat ik zijn patiënten overnam. Hij wilde het zelf ook kwijt, hij kon er nergens mee naar toe.”

De oud-hoofdverpleegkundige zegt dat hij het verhaal destijds aan diverse autoriteiten heeft gemeld.

Volgens het Openbaar Ministerie in Maastricht is Van Hout in het onderzoek niet bekend. De Maastrichtse persofficier van justitie Karin Janssen zei zondagavond dat het OM Van Hout gaat benaderen om informatie te verstrekken.

Media-aandacht

Het OM is blij met de media-aandacht omdat daardoor mensen naar voren komen die mogelijk iets te melden hebben. ''Meneer Van Hout is kennelijk ook zo iemand'', zei Janssen. ''Wij zullen alle relevante informatie in het onderzoek betrekken en ook de heer Van Hout benaderen om informatie te verstrekken''.

Het OM heeft inmiddels in het onderzoek in beeld welke broeders wanneer en op welke afdeling hebben gewerkt.