AMSTERDAM - Studentenorganisaties beschuldigen staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) van belangenverstrengeling bij de benoeming van een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Centrale Studentenraad (CSR) van de UvA wil Zijlstra iemand op die post hebben die voorstander is van de voorgenomen samenwerking tussen de UvA en Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat heeft het ISO zondag laten weten.

Een woordvoerder van de staatssecretaris bestempelde de aantijgingen zondag als ''totale onzin". De nieuwe voorzitter van de raad van toezicht wordt benoemd op basis van kwaliteit, niet vanwege zijn meningen of politieke kleur.

De student laten weten geschrokken te zijn van wat zij ''inmenging in de academische onafhankelijkheid van de universiteit’’ noemen. Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zegt ''geschokt'' te zijn.

Politieke kleur

Volgens het ISO heeft de formateur die zoekt naar een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht, te horen gekregen dat de politieke kleur en visie over de samenwerking van cruciaal belang zijn bij de zoektocht.

''Er zijn al twee voordrachten van vijf personen voorgelegd aan Zijlstra, maar deze zijn zonder motivatie afgewezen. En die motivatie is wel wettelijk verplicht’’, aldus Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het ISO. Maar volgens Zijlstra heeft hij de voordrachten wel degelijk gemotiveerd afgewezen.

Aanspreken

De staatssecretaris is maandag aanwezig bij de opening van het Academisch Jaar van de UvA. De studentenorganisaties hebben laten weten hem daar op deze kwestie aan te zullen spreken.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemde het zondag onaanvaardbaar als Zijlstra politieke vriendjes wil benoemen. Hij kondigt mondelinge Kamervragen aan.

De twee universiteiten in Amsterdam lieten onlangs weten de mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken. Zijlstra gaf toen al aan geen problemen te hebben met dit voornemen.