AMSTERDAM - Bijna alle vrouwen van veroordeelde pedoseksuelen geven toe dat in de periode waarin het misbruik plaatsvond, er verschillende signalen waren dat hun partners verkeerd bezig waren.  

Desondanks handelden ze niet.

Dat blijkt volgens het televisieprogramma Eenvandaag uit een nog niet gepubliceerd onderzoek in Nederland onder partners van pedoseksuelen.

Het gaat volgens het programma om het eerste Nederland onderzoek onder partners van pedoseksuelen. Het onderzoek werd verricht in opdracht van Politie en Wetenschap, een onderdeel van de politie.

Criminologen Anton van Wijk en Ilse van Leiden spraken met twintig vrouwelijke partners van veroordeelde mannen. De uitkomsten moeten helpen bij het opsporen en behandelen van kindermisbruikers.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat pedoseksuelen volgens de vrouwen vaak een afstandelijke relatie met hun partner hebben, een obsessieve aandacht voor kinderen hebben en opvallend sociaal zijn geïsoleerd. Doordat de vrouwen zich niet konden voorstellen dat misbruik of ontucht in het spel was, handelden ze op basis van de signalen niet. Nadat de waarheid boven tafel was gekomen, trokken sommigen zich 'de haren uit het hoofd'.

Kindermisbruik zou volgens de vrouwen eerder te ontdekken en te stoppen zijn als de partner of directe familie van kinderen alerter reageert. "Als je als vrouw niet meer op de eerste plaats staat, en de man zich op een vreemde manier met kinderen bezighoudt, en niet met volwassenen kan omgaan, dan is er iets mis. Zoek hulp", zegt een van hen in Eenvandaag.

Loslaten

Veel van de vrouwen blijven wel bij de daders. Vaak zijn ze volgens de onderzoekers op een of andere manier afhankelijk en kunnen ze de relatie niet loslaten.

De vrouwen zijn verder van oordeel dat de behandeling van veroordeelde misbruikers na afloop van hun straf langer moet duren. De vrouwen voelen zich aan hun lot overgelaten als de behandeling stopt. "Eigenlijk zouden ze levenslang begeleid moeten worden", aldus een van de vrouwen.