AMSTERDAM - Onthullingswebsite Wikileaks heeft een document gepubliceerd met daarin de telefoonnummers van, onder anderen, diverse Nederlandse prominenten.

Zo is in de ‘cable’ het telefoonnummer van koningin Beatrix op paleis Noordeinde te vinden. Ook staan de contactgegevens van oud-premier Jan Peter Balkenende, oud-minister Ben Bot en defensieminister Henk Kamp in het document.

De NOS meldt vrijdag dat het niet de bedoeling was van Wikileaks om de gegevens ongecensureerd op het internet te zetten, maar dat het door een fout van de Britse krant The Guardian toch is gebeurd.

Het is nog niet duidelijk of Beatrix nu nieuwe telefoonnummers krijgt. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) zei desgevraagd dat nog wordt bekeken wat er precies openbaar is gemaakt en of er maatregelen moeten worden genomen. Wel noemde hij het onverantwoord dat de nummers op straat liggen.

AIVD en OM

Minister-president Mark Rutte kan niet uitsluiten dat Nederlandse functionarissen in gevaar zijn gekomen door de onthullingen. De inlichtingendienst AIVD en het Openbaar Ministerie zitten er volgens hem bovenop.

Indien nodig zullen maatregelen worden genomen, aldus de premier vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volledige bestand

Wikileaks meldt vrijdag dat de organisatie het volledige bestand van ruim 250.000 geheime Amerikaanse ambtsberichten op internet heeft geplaatst.

De berichten van diplomaten zijn zonder wachtwoord te doorzoeken, berichtte WikiLeaks vrijdag op Twitter. De informatie is niet bewerkt, zodat ook de namen van geheime informanten van de VS te lezen zijn.

De Verenigde Staten had eerder gewaarschuwd dat het vrijgeven van namen van mensen die vertrouwelijk met de VS spreken, hun leven in gevaar kan brengen.

Ongecensureerd

Op internet circuleerden de laatste tijd al ongecensureerde kopieën van het 1,6 gigabyte grote bestand. Die waren waarschijnlijk ontstaan door een lek bij de Britse krant The Guardian. Die had de informatie ooit gekregen van WikiLeaks, maar na een ruzie openbaarde The Guardian het wachtwoord naar het onversleutelde bestand.