ROTTERDAM - Drie patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn zeer waarschijnlijk overleden met de Klebsiëllabacterie als directe doodsoorzaak.

Dat heeft interim-bestuurder van het ziekenhuis León Eijsman vrijdag gezegd op een persconferentie.

Een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de uitbraak van de bacterie in het Rotterdamse ziekenhuis, uitgevoerd door professor E. de Jonge, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, heeft dat uitgewezen.

Onwaarschijnlijk

De Jonge onderzocht 28 overleden patiënten. Bij 14 van de onderzochte dossiers is het zeer onwaarschijnlijk dat de patiënten zijn overleden als direct gevolg van besmetting met de bacterie.

Bij de overige tien patiënten is het niet uitgesloten dat de Klebsiellabesmetting heeft bijgedragen aan of verantwoordelijk was voor het overlijden. De nabestaanden van de overledenen worden vrijdag ingelicht over de onderzoeksresultaten.

Over een van de patiënten kon geen oordeel worden geveld, omdat De Jonge niet over de geschikte gegevens beschikte.

Onder controle

Eijsman meldt ook dat de uitbraak van de ziekenhuisbacterie in het Maasstad Ziekenhuis volledig onder controle is. Sinds 18 juli zijn er geen besmettingen in het ziekenhuis geconstateerd.

In totaal is bij 107 patiënten geconstateerd dat zij de bacterie bij zich droegen. Tussen de 1000 en 2000 andere patiënten die de afgelopen periode in het ziekenhuis verbleven, worden nog onderzocht. Mogelijk kunnen er dus nog een paar andere gevallen worden geconstateerd waarbij patiënten de bacterie dragen, stelde Eijsman.

De uitbraak van de resistente bacterie heeft het ziekenhuis tot nu toe 7 tot 8 miljoen euro gekost.

De schade blijft niet zonder consequenties. Het ziekenhuis moet bezuinigingen doorvoeren om de financiële klap op te vangen, zei interim-directeur Peter Weeda. Hij kon niet uitsluiten dat er ontslagen zullen vallen.

Bacterie

Het Maasstad Ziekenhuis was de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws na de uitbraak van de multiresistente bacterie.

De Klebsiellabacterie is meestal een onschuldige bacterie die in de mond, darmen en op de huid voorkomt.

De multiresistente KlebsiellaOxa-48 variant, die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is aangetroffen, is echter gevaarlijk omdat die vrijwel alle antibiotica kan afbreken en daardoor moeilijk te behandelen is.

Aansprakelijk stellen

PVV-Tweede Kamerlid Karen Gerbrands stelt vrijdag dat het gehele bestuur van het Maasstad Ziekenhuis moet opstappen en aansprakelijk gesteld moet worden voor de dood van de drie patiënten.

De partij vindt dat het ziekenhuis ernstig is tekortgeschoten in het omgaan met de uitbraak van de bacterie. ''Door hun nalaten en fout handelen zijn er mensen gestorven'', aldus Gerbrands.

Drie doden door ziekenhuisbacterie