ALKMAAR - De officier van justitie heeft donderdag voor de rechtbank in Alkmaar wegens moord achttien jaar cel geëist tegen de 31-jarige Marius K. uit Beverwijk. 

Volgens justitie heeft K. op 30 april 2010 zijn 55-jarige plaatsgenoot Gerard Zonneveld om het leven gebracht, de benen van diens lichaam gezaagd en de resten met hulp van zijn toenmalige vriendin gedumpt in het Robbenoordbos, nabij de Afsluitdijk.

K. heeft bekend, maar zegt dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld en daarna in paniek raakte. Hij betrapte Zonneveld na een nachtje stevig doorzakken in de vroege ochtend van Koninginnedag in de keuken van zijn woning, nadat hij wakker was geworden van geluiden.

Schoppen

Toen hij Zonneveld met een paar schoppen probeerde weg te jagen, pakte die volgens K. een mes en viel hem daarmee aan. K. zegt bij de eerste stekende beweging achteruit te zijn gedeinsd en uit een la ook een mes te hebben gepakt. Bij de volgende stekende beweging greep hij de pols van Zonneveld en stak hij zelf toe.

K. is naar eigen zeggen ''de pan uitgeflipt'' vanaf het moment dat hij Zonneveld het mes zag grijpen. De verdachte sloeg door op het moment dat hij de gewonde Zonneveld naar de badkamer had gesleept en het slachtoffer hem bij zijn been greep. Hij pakte het voorhoofd van de man vast en sneed diens keel door. Daarna stak hij nog negen maal in op het lichaam.

'Mensonterend'

Omdat hij het lichaam niet het huis uit kon tillen, zaagde hij beide benen van Zonneveld af. Samen met zijn toenmalige vriendin en huidige echtgenote die hij wakker had gemaakt, reed hij naar het Robbenoordbos. Daar dumpten ze de lichaamsdelen.

Voor haar aandeel eiste de officier later op de dag veertien maanden celstraf.

De aanklaagster noemde het misdrijf ''mensonterend'' en sprak van een gruwelijke moord. K.'s advocaat Bram Moszkowicz hield het op noodweer. Zijn cliënt stond oog in oog met een man die niets in zijn huis te zoeken had, niet wilde weggaan en hem aanviel met een mes. Vluchten was geen optie, aldus Moszkowicz, want zijn vriendin lag boven te slapen.

Uitspraak 15 september.