DEN HAAG - Ryan P., veroordeeld voor de moord op de Nederlandse Marlies van der Kouwe, wordt tijdelijk overgeplaatst naar een cel in Nederland.

De gevangenis van Curaçao is overbevolkt waardoor staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft besloten 22 gedetineerden over te plaatsen.

Het gaat om 22 gevangenen van Bonaire maar zij konden daar destijds niet geplaatst worden omdat de gevangenis daar niet op toegerust was. Van hen gaan er 17 de komende tijd alsnog gefaseerd over naar Bonaire.

Vijf worden er tijdelijk overgebracht naar Nederland, onder wie Ryan. P. Hij is in 2009 veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar voor de dood van Marlies van der Kouwe op Bonaire. Hij en een andere gedetineerde komen al snel naar ons land. Drie anderen volgen later.

Moeilijk beheersbaar

Volgens Teeven was een oplossing nodig omdat de situatie rond de gevangenen moeilijk beheersbaar is. In Curaçao konden ze niet langer blijven en op Bonaire kunnen ze nog niet terecht. Curaçao vroeg het Nederlandse kabinet daarom onlangs om hulp.

Onlangs waren er berichten dat Ryan een uitbraakpoging aan het plannen was. Volgens Teeven zou het niet te accepteren zijn dat een moordenaar van een Nederlandse staatsburger op vrije voeten zou komen.