DEN HAAG - Ratko Mladic is tegen opsplitsing van zijn proces. Dat heeft zijn advocaat Branko Lukic aan het Joegoslavië-Tribunaal laten weten, blijkt uit donderdag vrijgegeven documenten.

De opsplitsing is in strijd met de regels en de praktijk van het tribunaal en zou het recht van de beklaagde op een eerlijk proces ernstig aantasten.

Hoofdaanklager Serge Brammertz wil dat de Bosnisch-Servische oud-generaal wordt berecht in twee afzonderlijke processen. Het recht kan volgens hem zo sneller zijn loop krijgen.

Het eerste zou moeten draaien om de genocide in Srebrenica in juli 1995. Later zou hij dan moeten worden berecht voor oorlogsmisdaden die onder zijn leiding eerder en elders zouden zijn begaan.

Gezondheid

Brammertz meent dat Mladic' gezondheid mogelijk achteruitgaat in de komende jaren. De slachtoffers en nabestaanden van misdaden tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) en de rechtsgang zijn volgens hem het best gediend bij een zo snel mogelijk proces en vonnis.

Bovendien wil Brammertz voorkomen dat er iets soortgelijks gebeurt als in het proces tegen de Servische en Joegoslavische leider Slobodan Milosevic (1941-2006). Die overleed tijdens het proces in zijn cel.

Voorbereidingstijd

De verdediging van Mladic (69) stelt onder meer dat ze door opsplitsing onvoldoende voorbereidingstijd krijgt voor het tweede proces. In het plan van de aanklagers begint dat onmiddellijk na het eerste.

Mladic heeft juist door zijn zwakke gezondheid meer voorbereidingstijd nodig in plaats van minder, aldus de raadsman.

Op een voorbereidende zitting, 25 augustus, vroeg Mladic rechter Alphons Orie om achter gesloten deuren zijn slechte gezondheid te bespreken, wat vervolgens geschiedde.

De volgende voorbereidende zitting is 6 oktober. Het is niet bekend wanneer de rechters een besluit nemen over het verzoek van de aanklagers.