MAASTRICHT - Een algeheel inhaalverbod voor vrachtwagens heeft niets te maken met verkeersveiligheid.

Dat schrijft voormalig landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee donderdag op zijn weblog.

Niet de inhalende vrachtwagenchauffeurs, maar automobilisten die niet ver genoeg vooruitkijken zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg.

''Veel kiezers zien dat inhaalverbod wel zitten. Ik begrijp dat best’’, schrijft hij. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot opperde het inhaalverbod onlangs en kreeg daarvoor brede steun. Spee legt het probleem dus bij automobilisten.

Schuld automobilisten

''Ze komen met 120 of 130 kilometer per uur aanblazen en moeten ineens vol in de ankers omdat er een vrachtauto ‘plotseling’ gaat inhalen. Alles wat daar achter zit moet - omdat er vaak veel te weinig afstand wordt gehouden - ook vol in de remmen. Het geheel veroorzaakt een harmonica-effect naar achteren’’, schrijft Spee, die vindt dat vrachtwagenchauffeurs geen blaam treft.

Automobilisten jakkeren liever door en vinden het uitermate storend om zich te moeten inhouden, meent de oud-verkeersofficier. ''Ja en de meeste kiezers van meneer Aptroot rijden toch in een personenauto!’’

Onbegrijpelijk

In een verklaring zegt Aptroot dat hij het onbegrijpelijk vindt dat Spee stelt dat alle automobilisten het probleem vormen. ''Het kleine deel dat zich slecht gedraagt, moet worden aangepakt." De liberaal zei dat ook veel transportondernemers en vrachtwagenchauffeurs zijn voorstel steunen.