DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen wil dat premier Mark Rutte nog voor Prinsjesdag duidelijkheid geeft over de gevolgen van de opeenstapeling van de bezuinigingen. Dat liet de partij donderdag weten.

Cohen is verontrust over de uitkomsten van een onderzoek van de gemeente Amsterdam waaruit zou blijken dat de meest kwetsbaren hard worden getroffen. ''Dit is het zoveelste signaal dat de bezuinigingen telkens terecht komen bij dezelfde groep.''

De PvdA-leider vreest dat de meest kwetsbaren in de samenleving hiervan het slachtoffer worden. ''Dat kan niet in een beschaafd land.

Rutte moet het volledige en eerlijke verhaal vertellen. Daarom wil ik dat Rutte nog voor Prinsjesdag eerlijk uitlegt wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen.''

SP

De bezuinigingsplannen van het kabinet werken volgens de SP ''echt ontwrichtend voor de samenleving''.

Dat heeft Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de oppositiepartij gezegd in reactie op onderzoek van de gemeente Amsterdam.

''De kloof wordt groter tussen arm en rijk en tussen ziek en gezond'', aldus Karabulut. Mensen met een beperking die nu met wat extra hulp kunnen werken en onderwijs volgen, zullen volgens haar ''dat perspectief kwijtraken en dat gaat heel veel maatschappelijke gevolgen hebben''.