GRONINGEN - De dader van de Schiedammer parkmoord, Wik H., mag aan zijn behandeling in een tbs-kliniek beginnen en zit momenteel ten onrechte nog in de gevangenis.

Dat heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in mei van dit jaar geoordeeld. De overplaatsing van H. (32) had al in januari van dit jaar moeten plaatsvinden.

H'.s advocaat Niek Heidanus bevestigde donderdag een bericht daarover in de Volkskrant. Volgens de raadsman kan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten niet in de overplaatsing berusten.

Toch zal de minister uitvoering moeten geven aan de uitspraak van de RSJ, meent Heidanus. ''Het is de hoogste penitentiaire rechter. Er is geen mogelijkheid in beroep te gaan.''

Fokkensregeling

In de geruchtmakende zaak (de moord op een 10-jarig meisje en de poging daartoe op een 11-jarige jongen) werd H. veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. Volgens de inmiddels afgeschafte Fokkensregeling had H. recht op behandeling in een tbs-kliniek na het uitzitten van een derde van zijn celstraf.

De RSJ baseert haar beslissing daar ook op, aldus Heidanus. Het gerechtshof dat H. in hoger beroep veroordeelde, bepaalde evenwel dat H. pas na 12 jaar cel in aanmerking komt voor behandeling in het kader van de tbs.

Schadevergoeding

De RSJ heeft in haar uitspraak bepaald dat H. een schadevergoeding toekomt voor elke maand dat hij niet naar een tbs-kliniek wordt overgeplaatst.

Heidanus benadrukt dat deze compensatie ''voor de volle 100 procent'' zal worden gebruikt voor door de rechter opgelegde schadevergoedingen aan nabestaanden en slachtoffer.

Heidanus is nog in gesprek met de minister, maar houdt onverkort vast aan de verordonneerde overplaatsing van zijn cliënt. Als deze op 1 oktober nog is uitgebleven, spant de raadsman een kort geding aan.