DRIEBERGEN - Twee incidenten met gesprongen autoruiten op snelwegen woensdag die beschietingen leken, blijken veroorzaakt door opspringende steentjes. Dat heeft het korps landelijke politiediensten (KLPD) laten weten.

De incidenten waren op de A1 bij Baarn en op de A12 bij Woerden.

Dinsdag waren er ook twee nieuwe gevallen. Van een van die incidenten, 's avonds op de A20 bij Rotterdam, staat vast dat een zijruit kapotging door een beschieting.

Het geval 's middags op de A4 bij Leidschendam is nog in onderzoek. Sinds begin augustus zijn bijna veertig incidenten geregistreerd waarvan vaststaat of het vermoeden bestaat dat het beschietingen zijn.

Geen idee

De politie heeft nog geen idee wie er achter de beschietingen van auto's op snelwegen zit. Volgens een woordvoerder van het KLPD wordt met man en macht gewerkt aan de zaak en komen er dagelijks tientallen tips binnen.

Er is een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van de schutter(s). Het is de politie nog niet duidelijk of het steeds om dezelfde dader gaat of dat het er meer zijn.

Beelden

Naar aanleiding van de reeks beschietingen kijken rechercheurs van het KLPD sinds begin deze week mee naar rechtstreekse beelden van het verkeer op de snelwegen in het zuidwesten van het land.

Dat gebeurt in de regionale verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Rhoon, bij Rotterdam. Een woordvoerder van het Verkeerscentrum Nederland heeft dat woensdag gezegd.

Het KLPD hoopt via de beelden de dader(s) van de beschietingen te achterhalen. Volgens de zegsman van het centrum zitten de rechercheurs vooral in de ochtend- en avondspits achter de schermen.