DEN BOSCH - De voormalige buurman van pedofiel Sytze van der V. uit Eindhoven moet hem 250 euro schadevergoeding betalen.

De rechtbank in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald, omdat de buurman de goede eer en naam van de zedendelinquent heeft aangetast door ongefundeerde uitlatingen in de media.

De buurman wekte tegenover RTL Nieuws de indruk dat Sytze van der V. na zijn vrijlating uit de gevangenis weer contact zocht met zijn slachtoffers.

Zijn informatie aan RTL Nieuws bleek onjuist of onvoldoende gefundeerd.

Publieksreacties

De rechtbank oordeelt dat de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden en dat de voormalige buurman onrechtmatig heeft gehandeld.

Bij de bepaling van de het schadebedrag heeft de rechtbank rekening gehouden met de vele publieksreacties op de uitzending van RTL Nieuws en de doodsbedreigingen aan het adres van Van der V., maar ook met de rectificatie door RTL Nieuws en zijn veroordeling.

Sytze van der V. is veroordeeld voor ontucht met vier minderjarige jongens. Zijn zaak is veel in het nieuws geweest, omdat de gemeente Eindhoven hem een gebiedsverbod oplegde. De pedofiel maakte vorige week zelf bekend dat hij al een tijdje in Epe woont.