DE BILT - De afgelopen zomer was de natste sinds 1906. In juni, juli en augustus viel er landelijk gemiddeld 350 millimeter regen, 100 meer dan normaal.

Dat meldde het KNMI woensdag. Vooral in juli viel er veel meer regen dan normaal. Opmerkelijk is dat de lente juist de droogste was van de afgelopen eeuw, met 49 mm tegen normaal gesproken gemiddeld 172.

De meeste regen viel in het midden en westen van het land. Bij het KNMI-meetstation Deelen op de Veluwe viel 445 mm. Het 'droogst' was het in Vlissingen met 252 mm.

De zomer was niet alleen nat, maar ook aan de koele kant. De gemiddelde temperatuur was 16,3 graden, tegen gemiddeld 17 graden in andere jaren. In De Bilt telde het KNMI 50 warme dagen (20 graden of warmer) tegen 60 in andere jaren.

Weinig zon

Zomerse dagen (25 graden of warmer) waren er veel minder dan normaal: 7 in plaats van 21. Op twee dagen werd het warmer dan 30 graden, dat zijn er gemiddeld vier in andere jaren.

Van de zon kon maar weinig worden genoten. In juni, juli en augustus waren er circa 525 zonuren, tegen gemiddeld 608 in andere jaren. Vooral in juli en augustus liet de zon zich minder zien dan normaal.

Bekijk lezersfoto's van het slechte weer op NUfoto

Lees de twitterberichten over dit nieuws op NUlive

Natste zomer