SCHIEDAM - De Schiedamse wethouders Menno Siljee (PvdA), Ad Hekman (CDA) en Maarten Groene (PvdA) dienen alsnog hun ontslag in.

Dat kondigden zij dinsdagavond aan tijdens de raadsvergadering over het vernietigend rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over de bestuurscultuur in Schiedam (ruim 75.000 inwoners).

De drie wethouders hadden al eerder laten weten hun portefeuille ter beschikking te stellen.

De vierde wethouder Ad Mostert (VVD) wachtte het raadsdebat niet af en diende maandag al zijn ontslag in.

Verver

BING onderzocht in opdracht van de raad het functioneren van de in 2006 aangetreden burgemeester Wilma Verver (VVD). Aanleiding waren berichten in het AD over misdragingen van Verver.

BING bracht vorige week vrijdag rapport uit en de conclusies waren schokkend. Verver maakte zich volgens de onderzoekers schuldig aan belangenverstrengeling en machtsmisbruik.

Dat laatste onder meer door er voor te zorgen dat een Schiedamse aannemer, met wie zij een privéconflict had over de verbouwing van haar woning, minder opdrachten kreeg van de gemeente.

Angstcultuur

Verver creëerde ook een ''angstcultuur", staat in het rapport. De wethouders kregen het verwijt dat zij te weinig hadden gedaan om Verver te corrigeren.

De raad onderschreef de conclusies van BING, zo bleek dinsdagavond. Daardoor konden drie wethouders niet veel anders dan net als hun collega Mostert maandag al deed hun ontslag in te dienen.