HILVERSUM - Strafadvocaten betalen gedetineerden om binnen de muren van huizen van bewaring en gevangenissen cliënten te ronselen. Dat zeiden twee ex-gedetineerden dinsdag in het programma Nieuwsuur.

Ook de Haagse strafpleiter Job Knoester heeft sterke signalen dat collega's op die manier klanten proberen te werven.

Knoester deed deze uitspraken al eerder. In een interview met het Algemeen Dagblad in juli van dit jaar zei de advocaat dat collega’s bezoekjes brengen aan criminelen achter de rug van hun eigen advocaat om. De betalingen zijn wat Knoester betreft het meest zorgwekkend.

Volgens de door Nieuwsuur geïnterviewde ex-gedetineerden betalen advocaten, afkomstig uit diverse windstreken, vijftig tot tachtig euro per geworven klant. Voor gedetineerden is dit een royale bijverdienste.

Gedragsregels

Volgens de gedragsregels voor advocaten zijn dergelijke praktijken verboden en klachtwaardig. Er zijn echter nog geen zaken bij de tuchtrechter uit voortgevloeid.

Het ontbreekt aan klachten, aldus Michel de Klerk, plaatsvervangend deken van de Orde van Advocaten in Haarlem. Dat maakt het niet eenvoudig om ronselende advocaten aan te pakken, aldus De Klerk.

Klantenkring

Advocaat Knoester heeft in zijn klantenkring navraag gedaan naar de verboden werving en vond uit dat het staande praktijk is binnen de bajesmuren.

Daarbij kwamen volgens de raadsman een aantal malen dezelfde namen bovendrijven, ook van ervaren advocaten. Knoester zei last te hebben van een ''interne worsteling'': hij vindt de praktijken afkeurenswaardig, maar wil geen namen noemen.

De Nederlandse Orde van Advocaten verklaarde in juli al geschrokken te zijn van de aanwijzingen en roept strafpleiters op de misstanden te melden, omdat er sprake is van ernstige overtredingen van de gedragsregels. Dit is nog zonder resultaat gebleken.