AMSTERDAM - De korpschefs van de meeste politieregio's hebben nauwelijks overzicht over hoe hun korps toezicht houdt op verstrekte wapenvergunningen.

De uitkomsten van controles door de afdeling die binnen een korps over de vergunningen gaat, worden niet vergeleken binnen die van voorgaande jaren of met die van andere korpsen.

Doordat de uitkomsten niet vergeleken worden, weten korpschefs niet of hun beleid goed is of niet. Dat meldt de NOS dinsdag na eigen onderzoek.

Zo kunnen ze niet oordelen of bijvoorbeeld meer huisbezoeken moeten plaatsvinden, strenger moet worden gecontroleerd en of mensen hun wapens sneller zouden moeten inleveren.

Registratiesysteem

De problemen worden volgens de NOS veroorzaakt door het registratiesysteem, dat alleen is gericht op het verwerken van de vergunningverlening.

Managementinformatie, zoals het totaal aantal controles in het lopende jaar of het actuele aantal ingenomen wapens, kan dit systeem echter niet leveren.

Alphen aan den Rijn

Het gebrek aan overzicht werd in 2009 al aan de kaak gesteld door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. De politie onderzoekt sindsdien waar ze behoefte aan heeft.

De zoektocht zou door de schietpartij in Alphen aan den Rijn in een stroomversnelling zijn gebracht door vragen vanuit de politieorganisatie en media.

In winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn werden in april zes mensen doodgeschoten door Tristan van der Vlis, die vervolgens zelfmoord pleegde. Hij had een wapenvergunning.

Eerder werd bekend dat de vergunningafdeling van het korps Hollands Midden met problemen kampte toen Van der Vlis zijn vergunning aanvroeg. Een van de conclusies van onderzoek was dat de afdeling te versnipperd was.