AMSTERDAM - De nieuwe eigenaar van het Amsterdamse bordeel Yab Yum is aangehouden op verdenking van witwassen.

Dat meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag. De man, Chris K., zit nog vast.

De vastgoedhandelaar werd vorige week maandag gearresteerd. Donderdag besloot de rechter-commissaris dat hij in ieder geval nog twee weken mag worden vastgehouden.

FIOD

In het onderzoek deden vorig jaar juni tweehonderd rechercheurs van de nationale recherche en de FIOD doorzoekingen in zestien woningen, drie bedrijven en twee bankkluizen in Soest, Baarn, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Heusden, Almere, Weesp, Nieuwegein, Purmerend, Meppel en Loosdrecht. Toen al hadden politie en justitie K. op de korrel.

K. werd ten tijde van het onderzoek opgepakt, maar toen op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Peter Petersen. Petersen werd in maart 2009 voor een hotel in Bussum doodgeschoten in een auto. K. is inmiddels geen verdachte meer in deze zaak.

Destijds meldde het OM dat K. de hoofdverdachte was in het witwasonderzoek. Hij zou op grote schaal criminele winsten hebben witgewassen en werd in verband gebracht met een groot aantal verdachte financiële transacties, de financiering van hennepkwekerijen en internationale handel in cocaïne.

Witwasonderzoek

In het witwasonderzoek zijn de afgelopen tijd diverse verdachten gehoord. K. is op dit moment de enige die vastzit.

Yab Yum werd in 2008 gesloten met een beroep op de Wet Bibob. Eind juni meldde De Telegraaf dat K. het plan had het bordeel volgend jaar weer te laten openen.