ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag twintig jaar cel opgelegd aan de 30-jarige Jason Z. uit Duiven die vorig jaar tijdens het zomercarnaval Rio aan de Rijn in Arnhem een oude rivaal uit Curaçao vermoordde.

Twee omstanders werden daarbij eveneens door kogels geraakt.

Volgens de rechtbank is er sprake van moord en twee pogingen tot moord, omdat Z. uit wraak bewust koos voor wat hij deed. De officier van justitie had twee weken geleden 22 jaar cel geëist.

Tijdens de schietpartij op 21 augustus waren 200 tot 300 mensen op de Markt in Arnhem. De moord op het 48-jarige slachtoffer uit Den Haag was een vergelding voor een schietpartij op Curaçao in 2004, waarbij Z. zelf vijf keer werd geraakt. Voor die schietpartij is nooit iemand vervolgd.

Angst

Z. stelde dat hij uit angst handelde. Hij was bang dat de Hagenaar zijn klus nog een keer zou afmaken. Maar volgens de rechtbank regelde Z. juist een wapen en ging hij naar het festival toen hij hoorde dat zijn rivaal zou komen.Op de dag zelf bekeek hij zijn opponent enkele minuten en sprak hij zelfs kort even met hem.

De rechtbank legde een lagere straf op dan geëist, omdat zij anders dan de aanklager wel van deskundigen aanneemt dat Z. licht verminderd toerekeningsvatbaar was door de aanval op hem in Curaçao destijds. De vergelding heeft ogenschijnlijk niets opgelost. Integendeel: er zou al sprake zijn van nieuwe bedreigingen aan het adres van Z.

Moord Rio aan de Rijn