AMSTERDAM - Het is nog de vraag of de Schiedamse gemeenteraad dinsdagavond genoegen neemt met de stap van drie wethouders om hun portefeuille ter beschikking te stellen.

Menno Siljee (PvdA), Maarten Groene (PvdA) en Ad Hekman (CDA) lieten hun besluit maandagavond laat per brief weten aan de gemeenteraad. Eerder op de dag diende VVD-wethouder Ad Mostert zijn ontslag in.

De drie overgebleven wethouders kwamen tot hun besluit vanwege de uitkomsten van een integriteitsonderzoek naar het college van B en W, waar de gemeenteraad dinsdagavond over in debat gaat.

Ontslag

Dat de Schiedamse wethouders hun functie ter beschikking stellen houdt in dat ze, anders dan Mostert, hun werk als wethouder willen blijven uitvoeren totdat er een nieuwe oplossing is gevonden.

Mogelijk eist een meerderheid dat het drietal alsnog het voorbeeld van collega Mostert volgt en ontslag indient. De VVD en D66 zijn daar in ieder geval voorstander van.

Voorbeeld volgen

''Wij willen de wethouders er dinsdagavond van overtuigen dat het beter is als ze opstappen'' zei fractievoorzitter Marcel Houtkamp van D66 dinsdag in reactie op de brief van de wethouders. Volgens Houtkamp bestaat er in de gemeenteraad een meerderheid die dat ook wil.

De VVD in Schiedam riep maandag de overgebleven wethouders al op om het voorbeeld van hun VVD-collega Mostert te volgen.

Uit het vrijdag gepubliceerde onderzoeksrapport is onder meer gebleken dat oud-burgemeester Wilma Verver zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en dat ze een angstcultuur op het gemeentehuis veroorzaakte. Wethouders deden niets om de burgemeester te corrigeren en hielden de angstcultuur in stand, aldus het rapport opgesteld door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).