HELMOND - Helmond is op de goede weg met de bestrijding van overlast door Marokkaanse jeugd in de binnenstad. De Brabantse stad is het toonbeeld voor veel andere Marokkanengemeenten.

Burgemeester Fons Jacobs heeft dat maandagavond gezegd in een commissievergadering van de gemeenteraad. Jacobs: ''We zijn goed bezig.''

Helmond staat in de landelijke belangstelling na een artikel in dagblad De Pers. De krant stuurde oorlogsverslaggever Arnold Karskens naar de wijk Binnenstad-Oost. Snel na publicatie werden er Kamervragen gesteld en togen Tweede Kamerleden van PvdA en PVV naar de wijk.

De politie presenteerde maandag aan de raadsleden de meest actuele cijfers over overlast en misdrijven in de wijk Binnenstad-Oost. Het aantal aangiften en overlastmeldingen tot dusver dit jaar, tonen weinig of geen stijging vergeleken met vorig jaar. Het veiligheidsgevoel verslechtert wel.

Vergrootglas

De gemeenteraad constateerde dat Helmond momenteel onder een vergrootglas ligt. Burgemeester Jacobs ergert zich aan het ('gemanipuleerde') beeld dat hij de problemen bagatelliseert. ''Er zijn ontoelaatbare dingen gebeurd maar de pers moet eens ophouden'', zei hij.

Hij legde uit dat de huidige feiten te mager zijn om een samenscholingsverbod af te kondigen. Een verzoek aan korpsbeheerder Rob van Gijzel om extra politiecapactieit werd afgewezen omdat er relatief nauwelijks meldingen van overlast in de wijk zijn, aldus Jacobs.