AMSTERDAM - Een verkeersongeval bij het Gelderse Dodewaard heeft maandagmiddag aan twee mensen het leven gekost.

Door het ongeval ontstond een flinke verkeersopstopping op de snelweg A15 (Ewijk-Rotterdam).

Een vrachtwagen met oplegger schoot rond half een door nog onbekende oorzaak door de middenberm, waar hij op een busje op de andere weghelft botste. Dit heeft onderzoek uitgewezen, zo meldt het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Afgesloten

Door het ongeluk was de snelweg in beide richtingen urenlang afgesloten. Dit veroorzaakte flinke files. Om zeven uur ’s avonds werd de rijbaan richting Rotterdam vrijgegeven. Een half uur later werd ook de rijbaan richting Nijmegen weer geopend.

Het opruimen van de plaats van het ongeluk nam vooral zo veel tijd in beslag door het onderzoek van het KLPD, maar ook doordat bij de botsing honderden liters dieselolie op het wegdek terechtkwam. Die moest eerst worden opgeruimd.

A12

Ook op de A12 tussen Den Haag en het Prins Clausplein heeft rond 15.30 een groot ongeluk plaatsgevonden. Daarbij zijn zeven auto’s betrokken zijn. Er zijn twee gewonden gevallen, zo meldt de politie Haaglanden.

Door het ongeval waren ruim een uur lang drie rijstroken van de A12 tussen Den Haag en het Prins Clausplein afgesloten. Rond kwart voor vijf werden alle rijbanen weer vrijgegeven.

De botsing leidde ook tot een ''enorme verkeerschaos in de stad'', aldus de politie Haaglanden. Automobilisten probeerden in de spits op talloze andere manieren uit Den Haag weg te komen, zodat het verkeer in de binnenstad rond half vijf muurvast stond.

Ook op de rondweg N14 die via Wassenaar leidt, stonden lange files. De snelweg A12 is de grote verkeersader bij Den Haag.

Doden bij ongeval op A15